•   Σάββατο, 23 Νοεμβρίου
  • 19.2 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Κύηση

Υγεία των δοντιών και χαμόγελο όλο λάμψη!

( λέξεις)
Υγεία των δοντιών και χαμόγελο όλο λάμψη!

Η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Ας είμαστε προσεκτικές και επιμελείς με την υγιεινή του στόματος!

Ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές των ορμονών και τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό, κάνουν τα ούλα ευπαθή στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας με αποτέλεσμα πιθανόν να αντιληφθείτε έντονη κακοσμία. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε πως τα ούλα σας να είναι αρκετά πρησμένα, κόκκινα και πως αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Αυτή η εικόνα βέβαια αλλάζει μετά τον τοκετό όπου τα ούλα επανέρχονται κατά κάποιο τρόπο στην μορφή που είχαν προ εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας ενημερώσει για τους κανόνες στοματικής υγιεινής τους οποίους πρέπει να τηρείτε πιστά.

oral care 2

Περιοδοντίτιδα: ο εχθρός των δοντιών. 
Αν η ουλίτιδα δεν ελεγχθεί άμεσα, είναι δυνατό να εξελιχθεί στη λεγόμενη περιοδοντίτιδα προκαλώντας σημαντικές οδοντικές βλάβες. Η κατάσταση έχει ως εξής: η πλάκα συγκεντρώνεται στη σχισμή μεταξύ ούλου και δοντιού, γεγονός που οδηγεί στην προβληματική στήριξη του δοντιού και στη συνέχεια στην απώλεια του. Στην περίπτωση που ο οδοντίατρος καταλήξει πως πάσχετε από περιοδοντική νόσο, αφού σας εξετάσει, θα προβεί σε θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος σας.

Αντιβιοτική θεραπεία θα σας προτείνει μόνο αν κρίνει πως η κατάσταση του στόματός σας είναι πολύ σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε στο ιστορικό σας ενημερώνοντάς τον αν έχετε κάποια πάθηση (π.χ. διαβήτη, θυρεοειδή, πίεση).

Αυτό το γνωρίζατε; Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εγκύους που έπασχαν από περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου- 6ου μήνα, αποκάλυψαν πως είχαν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά! Η οδοντιατρική φροντίδα του στόματος μιας γυναίκας που κυοφορεί, είναι καλό να προσφέρεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου μιας και θεωρείται περισσότερο ασφαλές διάστημα.


oral care 3

Καθαρισμός
. Πρόκειται για μια διαδικασία απολύτως αθώα. Μην αγχωθείτε λοιπόν αν στο προγραμματισμένο check up ο οδοντίατρος σάς πει πως χρειάζεστε καθαρισμό! Άλλωστε, τώρα πρέπει να προσέχετε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή στη ζωή σας.

Λεύκανση. Καλύτερα να την ξεκινήσετε μετά τον απογαλακτισμό του μωρού. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που να την ενοχοποιούν για κάποια επιπλοκή, υπάρχουν υποψίες πως οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν είναι και τόσο ασφαλείς τόσο στην περίοδο της κύησης όσο και σε εκείνη του θηλασμού.

Σφράγισμα. Αν η τοποθέτηση μιας αναλγητικής ουσίας δεν καταφέρνει να σας απαλλάξει από τον πόνο, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει το σφράγισμα σαν μέθοδο αντιμετώπισης, αφού πρώτα έχει την έγκριση του γυναικολόγου σας. Πάντως, είναι καλό ο πόνος να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και μετά τον τοκετό να γίνεται το σφράγισμα.

Εξαγωγή. Μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής του δοντιού γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων. Είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης (ολοκλήρωση της οργανογένεσης του εμβρύου), κι αυτό γιατί μπορεί οι αναισθητικές ουσίες βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ακτινογραφία. Πραγματοποιείται μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Εννοείται πως προηγουμένως, πρέπει να εφαρμοστεί ειδικό κάλυμμα στην κοιλιά σας για να προστατέψει το έμβρυο από την όποια δόση ακτινοβολίας. 


oral care 1

Συμβουλές για ένα χαμόγελο όλο υγεία και λάμψη!

• Βούρτσισμα των δοντιών με μία μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

• Χρήση καθημερινά στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.

• Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

• Αποφυγή κατανάλωσης μικρών λιχουδιών μεταξύ των γευμάτων.

• Πραγματοποίηση πολλών, μικρής διάρκειας επισκέψεων στον οδοντίατρό σας κυρίως μετά το 1ο τρίμηνο.

• Σε περίπτωση ναυτίας και επεισοδίων εμέτου συνιστώνται το ξέπλυμα του στόματος με νερό και η αποφυγή του βουρτσίσματος αμέσως.

Ένας μύθος καταρρίπτεται!

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει πως τα δόντια σας τώρα που είστε έγκυος, μπορεί να χαλάσουν ευκολότερα γιατί το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας "κλέβει" το ασβέστιο που χρειάζεται από αυτά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά! Οπωσδήποτε το έμβρυο έχει ανάγκη από αρκετή ποσότητα ασβεστίου για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του αλλά την απορροφά από τη διατροφή και τα οστά σας. Η απώλεια όμως ενός δοντιού είναι αποτέλεσμα της κακής υγιεινής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι μαμάδες που δε μπορούν να ανεχτούν το βούρτσισμα επειδή τους προκαλεί εμετό, και έτσι δεν πλένουν τα δόντια τους.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr