•   Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου
  • 22.3 C
    Αθήνα
Βρέφος - Θηλασμός

Θηλάστε το μωρό σας! Συμβουλές για να το πετύχετε!

( λέξεις)
Θηλάστε το μωρό σας! Συμβουλές για να το πετύχετε!

Η εικόνας μιας μητέρας να θηλάζει το μωρό της είναι ότι πιο όμορφο έχει δημιουργήσει και προσφέρει η φύση! Θεωρείται η απλούστερη διαδικασία ταΐσματος, ότι πιο φυσικό μπορεί να κάνει μια μητέρα για το μωρό της.

Παρόλο την φυσικότητα και απλότητα της διαδικασίας, σε ορισμένες γυναίκες ο θηλασμός φαντάζει βουνό και δυσκολεύονται να τα καταφέρουν! Δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια επίκτητη δεξιότητα, άλλοι πάλι ότι είναι έμφυτη.

θηλασμος 1

Το θέμα δεν είναι να αγχωθείτε και ξεκινήσετε να διαβάζετε βιβλία σχετικά με τις πρακτικές θηλασμού ή ιστορίες από άλλες γυναίκες που δεν τα κατάφεραν. Δεν θα δώσετε εξετάσεις για να αποστηθίσετε κομμάτι-κομμάτι του κειμένου! Η επιτυχία θα έρθει με τον συνδυασμό των κινήτρων, τη γνώση βασικών βημάτων και την πρακτική εξάσκηση.

Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών. Όταν το μωρό πίνει σωστά στο στήθος, το «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και το στήθος παράγει αρκετό γάλα.

Καθίστε χαλαρά και άνετα σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας ή και ένα σκαμνάκι για τα πόδια. Σιγουρευτείτε ότι σας βολεύει η θέση που είστε γιατί ο θηλασμός μπορεί να διαρκέσει αρκετά!

Είστε έτοιμη να ξεκινήσετε τον θηλασμό! Η κοιλιά του μωρού θα πρέπει να ακουμπά το στομάχι της μητέρας. Πιάνετε το στήθος με το αντίθετο χέρι σας (αρ.χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στη θηλή ή τη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο) και με την παλάμη του άλλου σας χεριού κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Κουνάτε το στήθος πάνω-κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με την θηλή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του, φέρνετε το μωρό πιο κοντά, να πιάσει το στήθος. Πρέπει να έχει στο στόμα του και μεγάλο τμήμα γύρω απ’ την θηλή.

θηλασμος α θηλασμος β θηλασμος γ

Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού, κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω, κοντά στη θηλαία άλω, ώστε να πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού.

  • Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.
     
  • Για τις πρώτες 3 ημέρες ζωής του νεογνού, που παράγεται το πρωτόγαλα, θηλάστε και από τους δύο μαστούς.
     
  • Να θηλάζετε όποτε θέλει το μωρό. Τους πρώτους μήνες τα μωρά κλαίνε τις περισσότερες φορές γιατί πεινάνε.
  • Μην πλένετε τις θηλές σας με οτιδήποτε. Οι θηλές έχουν το ίδιο δέρμα με τα χείλη μας: όπως δεν τα σαπουνίζετε για να φιλήσετε το μωρό, έτσι δεν χρειάζεται να πλένετε τις θηλές. Ό,τι τεχνητό κάνετε θα τις ξεράνει και θα σας πονούν. Η μόνη περιποίηση των θηλών είναι να τρέχει επάνω τους νερό καθώς κάνετε μπάνιο ή ντους. Τις άλλες ώρες αφήνετε το γάλα να στεγνώσει επάνω τους μετά το θηλασμό: αυτό τις καθαρίζει με τον πιο σωστό τρόπο και το μωρό δεν προσλαμβάνει επικίνδυνες ουσίες.
     
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επιβάλλεται να πίνετε, κυρίως νερό, ποτέ κάτι ζεστό γιατί μπορεί να πέσει πάνω στο μωρό και να το κάψετε. Πρέπει να πίνετε συνολικά περισσότερα από 3 λίτρα νερό το 24ωρο. Είναι λάθος να μην πίνετε την ώρα που θηλάζετε «για να μην πνιγεί το μωρό», το μωρό δεν παθαίνει τίποτα αν η μητέρα του τρώει ή πίνει την ώρα που θηλάζει.
     
  • Το θέμα δεν είναι πόση ώρα θηλάζετε, αλλά πώς θηλάζετε. Εφόσον έχετε ακολουθήσει τα σωστά βήματα, εάν κάτι χρειάζεται να μετράτε, δεν είναι τα λεπτά αλλά οι καταπόσεις του παιδιού με το στήθος στο στόμα του. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να διδάσκουν στη νέα μητέρα που προσπαθεί να θηλάσει, ήδη από το μαιευτήριο, να διακρίνει πότε το μωρό καταπίνει πραγματικά, και πότε δεν καταπίνει, πότε «πιπιλάει» επιφανειακά, και πότε ρουφάει ενεργά γάλα. Εάν το παιδί καταπίνει συνεχόμενα, τρεις ρουφηξιές και παραπάνω πριν κάνει παύση, εάν σε ένα γεύμα κατάπιε πάνω από 10 – 20 φορές, τότε είμαστε ευχαριστημένοι.

Τέλος υπάρχουν στάσεις θηλασμού που βοηθούν μητέρα και βρέφος να βρουν αυτή που θα τους εξυπηρετήσει καλύτερα.

Η κλασική στάση θηλασμού «λίκνος»

σταση 1 λικνος

Η αντίστροφη θέση «λίκνου»

σταση αντιστροφη 1 λικνος

Η «πλευρική» στάση θηλασμού.

σταση πλευρικη

Η «ξαπλωμένη» στάση θηλασμού.

σταση ξαπλωμενη 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr