5 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα
Ο χειμώνας που περνάμε είναι από τους πιο δύσκολους καθώς οι ιώσεις έχουν ρίξει στο κρεβάτι πάρα πολύ κόσμο και τα μικρόβια κάνουν πάρτι εις βάρος μας. Επειδή ο καιρός δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα, και οι παγωνιές που έκανε δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στην εξόντωση των μικροβίων, οι περισσότεροι εξακολουθούμε να περνάμε τις μέρες μας φτερνίζοντας, βήχοντας και φυσώντας τη μύτη μας.
Το γεγονός μάλιστα ότι έξω έχει ΠΟΛΥ κρύο και οι χώροι όπου κινούμαστε είναι ζεστοί αυξάνουν τις πιθανότητες να περάσουμε και κάποιο κουραστικό κρυολόγημα, που αν δεν το προσέξεις μπορεί να γίνει και πιο σοβαρό. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να αντιμετωπίσεις ένα κρυολόγημα ή μια ελαφριά ίωση; Πέντε απλά πράγματα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και θα ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματά σου.
1. Ξεκουράσου
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα των γιατρών να λένε το ίδιο πράγμα· ξεκουράσου. Τίποτα δεν βοηθάει περισσότερο τον οργανισμό σου από το να γίνεις κουβερτομπουρεκάκι και να τεντωθείς στο κρεβάτι για 2- 3 μέρες. Έτσι θα του επιτρέψεις να χρησιμοποιήσει όλη την ενέργειά του στην καταπολέμηση του κρυώματος αντί να προσπαθεί να σε κρατήσει ζεστή και όρθια για να βγάλεις τη δουλειά στο γραφείο.
2. Πιες ζεστά ροφήματα
Το αμέσως επόμενο πράγμα που μας λένε οι γιατροί είναι να πίνουμε ζεστά ροφήματα (ναι, προφανώς μια ζεστή σοκολάτα μετράει, τι εννοείς;) με λίγο μέλι και λεμόνι ώστε να αντιμετωπίσουμε τον πονόλαιμο αλλά και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυώματος (μπουκωμένη μύτη και βήχα). Γενικότερα πάντως να θυμάσαι ότι πρέπει να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου.
3. Βάλε το τζίντζερ στη διατροφή σου
Το μαγικό αυτό πράγμα που λέγεται τζίντζερ είναι ο απόλυτος σύμμαχός σου στο κρύωμα καθώς βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορείς να το βάλεις στα φαγητά σου (σούπες, σαλάτες) ή και στο τσάι που πίνεις. Για να μάθεις πως καθαρίζουμε εύκολα και γρήγορα το τζίντζερ, δες εδώ.
4. Πάρε βιταμίνη C
Γενικότερα 2-3 πορτοκάλια την ημέρα ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του ανοσοποιητικού σου συστήματος, οπότε καταλαβαίνεις πως όταν αντιμετωπίζεις ένα κρύωμα πρέπει να πιεις χυμούς ή να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
5. Φάε καλά
Η κοτόσουπα δεν έχει πάρει τυχαία το όνομα του 'νοσοκομειακού φαγητού'· ο συνδυασμός σούπας και πρωτεΐνης βοηθάει σημαντικά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος ενώ μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει μάλιστα και τη διάρκειά του.