Νονά/Νονέ: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις σου.
Από τη στιγμή όμως που έχετε αποδεχθεί αυτή τη γλυκιά πρόταση ακολουθούν και κάποιες βασικές "υποχρεώσεις" που πρέπει να τηρήσετε και να ακολουθήσετε πριν και μετά τη βάπτιση.
Πριν τη βάφτιση
Καλό είναι να έχει προηγηθεί ένα διάστημα όπου θα περνάτε αρκετό χρόνο με το υποψήφιο βαφτιστήρι σας, ώστε να αναπτυχθεί μεταξύ σας σχέση οικειότητας. Σας συγκέντρωσα σε μια λίστα τα βασικά που θα χρειαστεί να αναλάβετε! Για πάρτε χαρτί και μολύβι!
1. Τα βαπτιστικά ρούχα.
2. Τα βαπτιστικά παπουτσάκια.
3. Τον βαπτιστικό σταυρό.
4. Τα μαρτυρικά.
5. Τα λαδόπανα.
6. Ένα μπουκαλάκι για το λάδι.
7. Ένα σαπουνάκι.
8. Πετσετούλες. Δυο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο παπάς και μια μεγάλη για το παιδί.
9. Μια λαμπάδα.
10. Στολισμός εκκλησίας. Προσοχή! Ενημερωθείτε από πριν αν επιτρέπεται ο στολισμός της εκκλησίας, τόσο εντός ,όσο και εκτός.
11. Πληρωμή του παπά. Στην πλειοψηφία τους οι ιερείς πληρώνονται, κάτι το οποίο δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό αλλά έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε νονού.
12. Προσκλητήρια. Εδώ οι απόψεις διχάζονται. Αλλού τα πληρώνουν οι γονείς, αλλού ο νονός. Μπορείτε πάντα να τα πληρώσετε δια 2.
13. Μπομπονιέρες: δεν είναι υποχρέωση του νονού.
Υποχρεώσεις Νονού μετά την βάπτιση
1. Τρεις ημέρες μετά την βάπτιση ο νονός θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδί για το ξελάδωμα. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπανάκι στο παιδί. Το νερό από το μπάνιο του παιδιού πρέπει να χυθεί σε χώμα που δεν έχει πατηθεί. Προτιμήστε μια γλάστρα.
2. Τρεις διαδοχικές Κυριακές μετά την βάπτιση ο νονός πρέπει να πάει το παιδί στην Εκκλησία για να το μεταλάβει . Τις 2 πρώτες πρέπει να πάρει μαζί του και την λαμπάδα.
Τέλος, για να μην ξεχνάμε και τα αυτονόητα, οι νονοί παίρνουν δώρα τα Χριστούγεννα, το Πάσχα μαζί με την λαμπάδα, στην εορτή και στα γενέθλια του παιδιού, όμως το πιο σημαντικό από όλα από τη στιγμή που είστε οι πνευματικοί του γονείς είναι να είστε κοντά του για όλη την υπόλοιπη ζωή του, όποτε σας χρειαστεί. Ο ρόλος του νονού είναι ιερός!