Συνταγή για αφράτο κέικ βανίλιας με γιαούρτι
Το κλασσικό κέικ της μαμάς, αυτό που μοσχοβολάει βανίλια, είναι αφράτο σαν σύννεφο μαγιάτικου πρωινού και ταιριάζει ιδανικά με μια κούπα ζεστού καφέ φίλτρου είναι η ιδανική λύση για τις απογευματινές λιγούρες.
Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι αρκετά απλή και μπορείς να την πειράξεις προσθέτοντας/ αφαιρώντας υλικά. Στην παρακάτω εκδοχή θα δεις ότι υπάρχει το γιαούρτι, συστατικό που εξισορροπεί τη γλύκα της ζάχαρης ενώ το ξύσμα πορτοκαλιού έχει δώσει τη θέση του στο εκχύλισμα βανίλιας.
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσεις να πασπαλίσεις το κέικ σου με ζάχαρη άχνη και κακάο, γιατί αλλιώς δεν θα μοιάζει 100% με της μαμάς σου.
Υλικά
2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
170 γρ. ανάλατο βούτυρο
4 κ.γ μπέικιν
1 κ.γ αλάτι
1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
425 γρ. γιαούρτι πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
1. Βάλε τη σχάρα του φούρνου στη μέση και προθέρμανέ τον στους 180 βαθμούς κελσίου.
2. Ανακάτεψε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες ελαφρύ μείγμα, για περίπου 10 λεπτά.
3. Ρίξε το 1/3 από το αλεύρι και το 1/3 του γιαουρτιού. Πρόσθεσε σιγά- σιγά και τις υπόλοιπες ποσότητες.
4. Άπλωσε το ζυμάρι σε ένα ταψάκι και ψήσε το κέικ για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί.