Απογαλακτισμός μωρού.Τρόποι για να τα καταφέρετε!
Το γάλα, ιδίως το μητρικό, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού και αποτελεί την αποκλειστική τροφή του μωρού από τη γέννησή έως και τον έκτο μήνα της ζωής του. Είναι επίσης βασική τροφή για τους μήνες που ακολουθούν και προσφέρει μοναδικό όφελος στον οργανισμό τόσο κατά την παιδική, όσο και κατά την εφηβική ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βασιζόμενος σε νεότερες μελέτες στον τομέα, συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες.
Από την ηλικία των 6μηνών και έπειτα ξεκινά η είσοδος των στερεών τροφών. Ο απογαλακτισμός είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη μητέρα και το μωρό! Είναι ένα τεράστιο βήμα, σ’ ένα νέο κόσμο γευστικών δοκιμών! Δεν είναι όσο απλό ακούγεται..αφού το βρέφος το μόνο που γνωρίζει είναι, πώς να πιπιλάει τη θηλή του μαστού της μητέρας του ή την τεχνητή θηλή του μπιμπερό. Οι πρώτες τροφές που θα δοθούν, θα πρέπει να είναι εύπεπτες και βιταμινούχες. Προσοχή στις επικείμενες αλλεργίες..
Η σωστή προσέγγιση της φάσης «Απογαλακτισμός και Είσοδος Στερεών Τροφών»
Μην σταματήσετε το θηλασμό απότομα, αλλά σταδιακά. Η απότομη διακοπή του θηλασμού είναι πολλές φορές συναισθηματικά επώδυνη για ένα παιδί και δεν πρέπει ποτέ να γίνεται σε περιόδους πού το παιδί είναι άρρωστο ή προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάποια άλλη δύσκολη κατάσταση.
Δημιουργήστε ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον για το μωρό. Εάν μπαινοβγαίνουν άτομα στο χώρο ή εάν χτυπάνε τα τηλέφωνα, η προσοχή του παιδιού αποσπάται και η διαδικασία του ταΐσματος δεν τελειώνει ομαλά. Δοκιμάστε μια απαλή μουσική, θα σας ωφελήσει εξίσου.
Οπλιστείτε με Επιμονή και Υπομονή. Θυμηθείτε ότι το πιρούνι και το κουτάλι είναι άγνωστα προς αυτό, αντικείμενα. Στη θέα και μόνο, όχι στην χρήση!Κάθε νέα τροφή δίδεται σταδιακά πολτοποιημένη, ώστε το βρέφος να μην πνίγεται.
Τα περισσότερα παιδιά με ηλικία κάτω του ενός χρόνου, σταματούν πιο εύκολα με το θηλασμό, όταν σαν υποκατάστατο του στήθους, τους προσφέρεται το μπουκάλι. Έτσι μπορείτε, όταν το παιδί σας έχει πλέον συνηθίσει το τάισμα με το μπιμπερό, σιγά - σιγά να αντικαταστήσετε τα γεύματα πού δίνατε στο στήθος με γεύματα από το μπουκάλι. Σημαντικό είναι, κατά την περίοδο του απογαλακτισμού να διατηρείτε συνειδητά αμείωτη την σωματική επαφή σας με το μωρό σας, ώστε να μην του δημιουργούνται συναισθηματικά κενά.
Τέλος, παρατηρήστε το μωρό σας!! Οι κινήσεις του σώματός του και οι αντιδράσεις του, θα σας το «ψιθυρίσουν». Θα είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί ευκολότερα, όταν μπορέσει να σταθεί με άνεση στο καρεκλάκι του φαγητού, όταν οι κινήσεις των χεριών του γίνουν πιο συντονισμένες και οι μύες του λαιμού μπορούν να γυρνούν το κεφαλάκι του δεξιά και αριστερά με περισσότερη άνεση από πριν.
Χάπι απογαλακτισμού
Το «χάπι απογαλακτισμού», όπως ονομάζεται ανεπίσημα, είναι ένας τεχνητός τρόπος για να διακόψει η μητέρα την παραγωγή γάλακτος. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η χρήση του δεν συνιστάται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σοβαρός Ιατρικός λόγος που να επιβάλει την άμεση διακοπή της γαλουχίας.
Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες για τη μητέρα είναι σημαντικές και ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να απομακρυνθεί η δραστική ουσία από την κυκλοφορία της μητέρας είναι ιδιαίτερα μεγάλος (αρκετές ημέρες). Οπότε ο επαναγαλακτισμός δεν μπορεί να υπάρξει όσο και αν έχει μετανιώσει η μητέρα.. αφού πλέον το γάλα έχει «μολυνθεί» από τις χημικές ουσίες του χαπιού.
Για τη δράση του εκάστοτε χαπιού, καλό είναι να διαβάσετε τις εσώκλειστες οδηγίες και να το συζητήσετε με το γιατρός σας ή να απευθυνθείτε στην εταιρεία που το παρασκευάζει.
Οτιδήποτε και να επιλέξετε, είτε τον φυσικό είτε τον τεχνητό απογαλακτισμό..συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αλλά και το ένστικτό σας μανούλες!