•   Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου
  • 13 C
    Αθήνα
Βρέφος - Φροντίδα

Η φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι.

( λέξεις)
Η φροντίδα του μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι.

Πως κρατάμε το μωρό
Το μωρό είναι ανθεκτικό και ελαστικό πολύ περισσότερο από τους ενήλικους. Θα πρέπει εσείς να είστε άνετοι Μη κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας σαν ξένο σώμα, γιατί του μεταφέρεται το άισθημα της ανασφάλειας. Πρέπει να πάντα να στηρίζετε το κεφαλάκι του.

Το μπάνιο
Το μπάνιο χαλαρώνει τα μωρά και τα βοηθάει να κοιμηθούν πιο εύκολα. Όμως δεν τους αρέσει να τα γδύνουμε και να τα αλλάζουμε. Κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα και στα δύσκολα παιδιά μέχρι και κάθε τρεις μέρες.

Τεχνική μπάνιου:
α) ολόσωμο μπάνιο σε τρεχούμενο νερό
β) χρησιμοποιήστε μια μικρή λεκάνη με βρασμένο νερό και κομμάτι βαμβάκι με θερμοκρασία νερού περίπου 35 °C

Αποστείρωση
Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Γι’ αυτό το κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το σώμα του πρέπει να είναι καθαρό και αποστειρωμένο. Θηλές, πιπίλες, παιχνίδια ή ακόμα και αντικείμενα που βάζει στο στόμα του μπορεί να είναι εστία μικροβίων. Πριν την αποστείρωση των πραγμάτων του μωρού πρέπει να πλυθούν με νερό και σαπούνι και να έχουν ξεβγαλθεί.

Διατροφή
Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και το μωρό πρέπει να θηλάσει. Ο θηλασμός είναι ο πιο φυσικός και τρυφερός τρόπος για να μεγαλώσον και να γίνουν γερά και υγιή. Το γάλα της μαμάς είναι πάντα έτοιμο και στη σωστή θερμοκρασία. Εάν δε μπορεί να θηλάσει τότε δίνουμε τεχνητή διατροφή. Στην αρχή θα κάνει συχνά μικρά γεύματα όπου περνώντας οι μερες θα μεγαλώνει η ποσότητα η οποία διαφέρει από μωρό σε μωρό. Ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει σχετικά.

Γιατί κλαίει το μωρό
Δεν υπάρχει μωρό που να μην κλαίει. Το κλάμα αποτελεί τον μοναδικό τρόπο έκφρασης των αναγκών και συναισθημάτων. Τα συχνότερα αίτια κλάματος είναι:

  • Το βράδυ πριν κοιμηθεί αν είναι κουρασμένο
  • Την ημέρα διότι έχει συνηθίσει αγκαλιές
  • Εάν έχετε σκεπάσει βαριά το μωρό
  • Όταν πεινάει
  • Εάν είναι λερωμένο
  • Εάν διαταραχθεί η ησυχία του
  • Από τους κολικούς του πρώτου τριμήνου


Περιποίηση ομφάλιου λώρου
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περιποίηση του ομφάλιου λώρου. Η περιοχή πρέπει να είναι στεγνή και εκτεθειμένη στον αέρα. Μην βρέχετε τον ομφαλό μέχρι να πέσει μέσα σε 1-3 εβδομάδες.

Κολικοί
Οι κολικοί συνήθως εμφανίζονται αργά το απόγευμα και κρατάνε μέχρι το μωρό σας να πάει για ύπνο. Τα συμπτώματα είναι τα εξης:

  • Κλαίει ξαφνικά και έντονα
  • Κοκκινίζει
  • Μαζεύει χέρια και πόδια προς την κοιλιά
  • Σφίγγει τις γροθιές του
  • Δεν ησυχάζει για 2-4 ώρες


Συνήθως διαρκούν μέχρι τον τρίτο μήνα και δεν πρόκειται να πάθει κάτι το μωρό σας. Για να το ανακουφίσετε ακουμπήστε το μωρό σας μπρούμητα στο γόνατο ή στον ώμο σας και πιέστε ελαφρά την πλάτη του με το χέρι σας.

Θερμοκρασία δωματίου
Η θερμοκρασία του παιδικού δωματίου πρέπει να είναι ίδια με την θερμοκρασία της δικής σας κρεβατοκάμαρας δηλαδή 18-22 °C τον χειμώνα και 25-28 °C το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και με το ντύσιμο του μωρού, ένα εμείς ζεσταινόμαστε το ίδιο κάνει και αυτό, μη το ντύνεται πιο βαριά. Η υγρασία του δωματίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 40-60%.

Ρινίτιδα
Η μύτη του μωρού είναι στενή και η ράχη της χαμηλή γι’αυτό οι εκκρίσεις τις φράζουν και το μωρό ρουθουνίζει. Οι βλέννες δεν επιτρέπουν στο παιδί να αναπνεύσει καλά και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο και στο φαγητό. Καθαρίστε με φυσιολογικό ορό με ήπιο πρακτικό τρόπο. 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr