•   Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου
  • 22.4 C
    Αθήνα
Βρέφος 0-12

Ο σεβασμός στα μωρά

( λέξεις)
Ο σεβασμός στα μωρά

Δεν το πιστεύετε μόνο εσείς. Το επιβεβαιώνει κι η επιστήμη – τα μωρά μυρίζουν υπέροχα. Μοιάζουν, επίσης, με αγγέλους όταν κοιμούνται. Και τίποτα δεν είναι τόσο μαλακό όσο το δερματάκι ενός μωρού. Δεν είναι να απορεί κανείς που σκεφτόμαστε τα μωρά ως μικρά και αβοήθητα πλάσματα.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι και πολύ καλό. Γιατί τα μωρά, αντιθέτως, έχουν τεράστια δύναμη. Κανένας ενήλικας δεν θα μπορούσε να επιτύχει αυτά που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα μωρό μέσα σε 9 μήνες. Αλλά περισσότερο από αυτό, η τάση μας να υποτιμούμε τα μωρά, μας εμποδίζει να τα σεβόμαστε. Τα αγαπάμε. Τα προστατεύουμε. Αλλά τα σεβόμαστε; Τα σεβόμαστε με τον τρόπο που σεβόμαστε έναν μέντορα ή έναν άνθρωπο που επιμένει κι υπομένει;

Η ιδέα είναι, πολύ συχνά, ξένη, παρόλο που τα μωρά έχουν και πολλά να μας διδάξουν κι έχουν αναμφισβήτητα επιμείνει και υπομείνει άλλα τόσα.
Ο σεβασμός των παιδιών – όχι μόνο η προστασία, αλλά ο πραγματικός σεβασμός γι’αυτά και το έργο τους – πρέπει να’ναι κεντρικός ενοικιαστής του κοινωνικού μας συμβολαίου. Είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για την κοινωνική ανάπτυξη.

Το μωρό οδηγείται βιολογικά στο να γίνει ένας εξαιρετικός ενήλικας. Αν του δώσουμε το σεβασμό που του αξίζει ως βρέφος, θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας ενήλικας που θ’αντιμετωπίζει τους άλλους ενήλικες με σεβασμό. Δημιουργώντας μια ισχυρότερη, πιο πολιτισμένη, ειρηνική κοινωνία στο μέλλον. Όπως γράφει ο Δρ. Silvana Montanaro στην «Κατανόηση του Ανθρώπινου Όντος», ένα νεογέννητο έχει «μια ισχυρή, έμφυτη, βιολογικά καθορισμένη, ώθηση ν’αναπτύξει αρμονικά όλα τα συστατικά του ανθρώπινου δυναμικού».

Παρακάτω ακολουθούν 5 τρόποι για να προωθηθεί αυτή η εξέλιξη με σεβασμό:
1. Ασχοληθείτε με το μωρό σας
Δώστε στο μωρό σας άμεση, φυσική επαφή – πολύ. Αγκαλιές skin-to-skin, μάρσιπος και συγκοίμηση είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να διευκολύνετε τη στενή επαφή. Τα ανθρώπινα μωρά γεννιούνται με το ένστικτο να’ναι κοντά στις μητέρες τους, καθώς αναζητούν τροφή, άνεση και προστασία όλο το εικοσιτετράωρο. Αντί να προσπαθείτε να συμβαδίσετε με τα συνηθισμένα οικιακά καθήκοντα, πάρτε το χρόνο ν’ασχοληθείτε με το μωρό σας και να χαλαρώσετε. Δεν μπορείτε να δώσετε σε ένα νεογέννητο υπερβολική φυσική στοργή.

2. Να τρώτε και να κοιμάστε σύμφωνα με το πρόγραμμα του μωρού σας, όχι το δικό σας
Τα νεογέννητα είναι προικισμένα μ’ένα βιολογικό ρυθμό που τους λέει ακριβώς πόση τροφή και ύπνο χρειάζονται. Αφήστε τα να ρυθμίσουν αυτές τις ανάγκες. Εμπιστευθείτε τα ένστικτα του μωρού σας.

3. Παρέχετε συνεπείς και σταθερές ρουτίνες
Τα παιδιά έχουν φυσική ευαισθησία στην τάξη κι οι ρουτίνες παρέχουν εξαιρετική παρηγοριά σ’όλη την παιδική ηλικία. Το μωρό σας, φυσικά, θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας και θα νιώσει άνετα με καθημερινές επαναλαμβανόμενες εμπειρίες. Αν του αλλάζετε την πάνα στον ίδιο χώρο αρκετά συχνά, θα μάθει να γνωρίζει και ν’αναμένει τι πρόκειται να συμβεί. Με το να τραγουδάτε το ίδιο νανούρισμα στο μωρό σας, σύντομα θα εσωτερικεύσει τη μουσική, έτσι οι πρώτες γραμμές θα το καθησυχάζουν αμέσως.

4. Αφήστε τα να κοιτάζουν γύρω και να κινούνται ελεύθερα
Τα νεογέννητα είναι γνωστά για την μυωπία τους κατά τη γέννηση κι υπάρχει λόγος γι’αυτό. Η ικανότητά τους να εστιάζουν σ’αντικείμενα είναι η ακριβής απόσταση μεταξύ του μαστού και του προσώπου σας. Αφήστε το μωρό σας να σας κοιτάζει ενώ θηλάζει και δώστε του πολλά χαμόγελα κι επαφές με τα μάτια. Τα νεογνά πρέπει, επίσης, να μπορούν να κινούν το σώμα τους. Η τοποθέτηση σε μια κουνιστή καρέκλα ή σε μια μαλακή κουβέρτα στο πάτωμα είναι ιδανική για το τέντωμα των μυών και την κοντινή εστίαση. Αντίστροφα, οι κρεμαστές κούνιες, το πάρκο, το φάσκιωμα κι άλλα κοινά προϊόντα μωρών μπορεί να περιορίσουν τόσο την θέα του μωρού όσο και την ικανότητα ελεύθερης κίνησης (και μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα όπως η πλαγιοκεφαλία).

5. Διεγείρετε τις αισθήσεις τους
Τα μωρά ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε αισθητηριακή επαφή και δεν χρειάζεται να εργάζεστε σκληρά για να δημιουργήσετε κάτι τέτοιο. Φέρτε το μωρό σας στο επίκεντρο της ζωής κι οι πλούσιες αισθητήριες εμπειρίες θα φροντίζουν τον εαυτό τους. Τρώτε θρεπτικά τρόφιμα και θα δώσετε στο βρέφος που θηλάζει μια αίσθηση γεύσης (το μητρικό γάλα παίρνει τη γεύση του τι τρώει η μητέρα). Αφήστε το μωρό σας ν’ακούσει τις συζητήσεις των ενηλίκων και μιλήστε του ήρεμα κι άμεσα για το τι βιώνετε. Βγείτε έξω και νιώστε τον άνεμο να σας χτυπά μαλακά. Σταθείτε κάτω από ένα κλαδί και κοιτάξτε τα φύλλα όσο το βλέμμα του παραμένει εστιασμένο. Η αγωγή / μεταχείριση των παιδιών θα πρέπει πραγματικά να θεωρείται θέμα κοινωνικής σημασίας.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr