•   Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου
  • 20.3 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Η ταυτόχρονη φροντίδα των διδύμων

( λέξεις)
Η ταυτόχρονη φροντίδα των διδύμων

Το να έχεις ένα νεογέννητο μωρό είναι πάντα μια τρομακτική εμπειρία: από τη μία υπάρχει φυσικά ο ενθουσιασμός κι από την άλλη η κούραση και το άγχος για τον μικρό αυτό άνθρωπο που εξαρτάται πλήρως από εσένα. Όλα όσα νιώθετε κι αισθάνεστε φυσικά διπλασιάζονται αν είστε γονέας διδύμων, αφού πρέπει να μοιράζετε τον χρόνο και την προσοχή σας ανάμεσα σε δύο μωρά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, αν έχετε δίδυμα μωρά στο σπίτι:

 

Πώς να χειριστείτε το τάισμα
Μερικές μαμάδες ταΐζουν και τα δύο μωρά ταυτόχρονα, ενώ κάποιες προτιμούν να ταΐζουν το ένα μετά το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταΐζετε, όποτε τα μωρά σας πεινούν.

Και μην αναβάλλετε τον θηλασμό μόνο και μόνο επειδή έχετε δίδυμα. Αναπόφευκτα θα είναι δύσκολο, αλλά το μητρικό γάλα δίνει στα μωρά το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και αντισώματα για την προστασία τους από λοιμώξεις. Και ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν τα δίδυμα σας είναι πρόωρα – καθώς το έντερο τους είναι ανώριμο και είναι πιο εύκολο γι’ αυτά να ανέχονται και να χωνεύουν το μητρικό γάλα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να αφήσετε αρκετό χρόνο για το θηλασμό των μωρών σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην κάνετε ραντεβού ή να προσκαλέσετε άτομα κοντά στις ώρες σίτισης – καθώς δεν θέλετε να αισθάνεστε πίεση. Μόλις το συνηθίσετε, ίσως μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρόνο ταΐζοντας και τα δύο μωρά ταυτόχρονα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, ζητήστε υποστήριξη από τη μαία σας ή επισκεφτείτε μια τοπική ομάδα υποστήριξης θηλασμού.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ύπνο
Ο ύπνος είναι πρόβλημα για κάθε νέο γονέα, αλλά οι μαμάδες των διδύμων δίνουν διπλή «μάχη». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα δίδυμα σας έχουν νοσηλευτεί σε μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών, καθώς θα έχουν συνηθίσει να τα αγγίζουν και να τα θηλάζουν συχνά. Μπορεί να τους λείπει αυτή η τακτική επαφή και να δυσκολεύονται να εγκατασταθούν στο σπίτι.

Προσπαθήστε να προωθήσετε τον καλό ύπνο όπως θα κάνατε για κάθε μωρό, βάζοντάς τα να κοιμηθούν σε ένα ήσυχο δωμάτιο που δεν είναι πολύ ζεστό ή κρύο. Τις πρώτες μέρες, προσπαθήστε να συντονίσετε τη νυχτερινή σίτιση, έτσι ώστε αν το ένα μωρό ξυπνήσει να μπορείτε να ξυπνάτε και να ταΐζετε το άλλο ταυτόχρονα. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να βιαστείτε να αγκαλιάσετε ένα μωρό αν κλαίει, καθώς το άλλο μωρό θα κοιμάται κανονικά από τον θόρυβο. Και μην φοβάστε να βάλετε τα δίδυμα σας στην ίδια κούνια ενώ είναι πολύ μικρά, καθώς είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και τους κύκλους ύπνου τους και να τα ηρεμήσει. Ή, αν τα θέλετε σε ξεχωριστές κούνιες, μπορείτε να τα τοποθετήσετε το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε τα μωρά να βλέπουν και να αγγίζουν το ένα το άλλο.

Η φροντίδα των διδύμων είναι σκληρή δουλειά και χρονοβόρα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε και τον εαυτό σας και να προσπαθείτε να μειώσετε τις απαιτήσεις που σας τίθενται. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να δέχεστε προσφορές βοήθειας από την οικογένεια και τους φίλους σας -όπως με τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών- ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε και να περνάτε χρόνο με τα μωρά σας. Όμως, το να έχετε πάρα πολλά άτομα τριγύρω μπορεί να είναι εξαντλητικό, γι’ αυτό ζητήστε από τον σύντροφό σας να περιορίσει τους επισκέπτες.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr