Η ασπιρίνη ενισχύει την πιθανότητα να κάνεις αγόρι;
Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στις ΗΠΑ (Eunice Kennedy Shriver), έρχεται στο φως με τον τίτλο: «Οι γυναίκες που λαμβάνουν ασπιρίνη πριν από το σεξ είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα αγοράκι».
Όπως σημειώνεται στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Clinical Investigation", εξετάστηκε ο συσχετισμός λήψης χαμηλής δόσης αντιφλεγμονώδους αγωγής σε γυναίκες που είχαν αποβάλλει και ξαναπροσπαθούσαν για παιδάκι.
Η εν λόγω μελέτη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πήραν μια ασπιρίνη πριν από τη σύλληψη ήταν σχεδόν το ένα τρίτο πιο πιθανό να έχουν ένα υγιές αγοράκι.. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο? Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;
Η βασική θεωρία είναι η εξής
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο ως ξένο σώμα, και επιτίθεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή στη μήτρα. Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής, οπότε η θεωρία ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ζώντος εμβρύου.
Τα αρσενικά έμβρυα είναι πιο ευάλωτα σε φλεγμονές στη μήτρα σε σχέση με τα θηλυκά, Έτσι μια φλεγμονή που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Με τη λήψη χαμηλής δόσης αντιφλεγμονωδών όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη η φλεγμονή μειώνεται και τα αρσενικά έμβρυα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης και ενισχύσει την αναλογία φύλου των αρσενικών σε σχέση με τα θηλυκά. Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση της ασπιρίνης ενισχύει την πιθανότητα γι΄ αγόρι κατά 1/3.
Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα τυχαίο εύρημα ανάμεσα σε μια μικρή υποομάδα των γυναικών! Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποβολών στο Ηνωμένο Βασίλειο (The Miscarriage Association) ανέφερε πως δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως απόδειξη ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αποβολών. Ακόμα και οι γυναικολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια στο ερώτημα αυτό.
Θα πρέπει να να γίνουν ακόμα περισσότερες μελέτες ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Κανένα φάρμακο ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται χωρίς την έγκριση ή την προτροπή του γιατρού σας.