•   Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου
  • 20.1 C
    Αθήνα
Γονείς - Σχέσεις

Πώς να επιτύχετε ισορροπία μεταξύ οικογένειας και αυτοφροντίδας με το Life Coaching;

( λέξεις)
Πώς να επιτύχετε ισορροπία μεταξύ οικογένειας και αυτοφροντίδας με το Life Coaching;

Τί σημαίνει ισορροπία και γιατί είναι σημαντική;

Η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί όταν ένας γονέας μπορεί να επενδύει χρόνο και ενέργεια στην οικογένειά του, στην εργασία του, στην κοινωνική του ζωή, αλλά και στον εαυτό του. Όταν γίνεται υπερεπένδυση σε έναν τομέα μόνο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αρχίζει να παρατηρείται μία έλλειψη αρμονίας, ηρεμίας και ευημερίας και έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλα τα συστήματα, μέσα στα οποία λειτουργεί ο γονέας. Και το μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι στην σχέση με τον εαυτό του.

Επιπλέον, η έλλειψη ισορροπίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του γονέα, την ανάπτυξη και ψυχοσύνθεση των παιδιών και την οικογενειακή ευτυχία.

Η επένδυση χρόνου στον εαυτό μας και η αυτοφροντίδα είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να μπορεί ο γονέας να καταλαβαίνει τον εαυτό του, τα όριά του, τους διαφορετικούς του ρόλους και πώς μπορεί να παρίσταται ουσιαστικά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον καθένα. Αν δεν προσέξω και δεν φροντίσω πρώτα τον εαυτό μου, πολύ σύντομα δε θα μπορώ να φροντίσω κανέναν.

Πώς το Life Coaching μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε την ισορροπία;

  • Μέσω ενδυνάμωσης, εξάσκησης στην αυτοφροντίδα και διευκόλυνσης της ανάπτυξης των γονέων:

To life coaching, με την καθοδήγηση του life coach, μπορεί να υποστηρίξει τους γονείς να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, να λάβουν καθοδήγηση, να αποκτήσουν καλύτερη επίγνωση και διαύγεια στο τί χρειάζονται και πώς θα το καταφέρουν και πώς θα παραμείνουν υπεύθυνοι και αποφασισμένοι να προχωρούν τις δράσεις τους. Επιπλέον το coaching μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να εντοπίσουν τις δυνάμεις και τα θετικά τους στοιχεία, ενδυναμώνοντας και κινητοποιώντας τους.

Επιπλέον, μέσω του coaching, οι γονείς μπορούν να επενδύσουν στην αυτοφροντίδα και ευεξία τους, οδηγώντας τους σε πιο υγιείς επιλογές, αυξημένη ενέργεια και σε πιο ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Η αυτοφροντίδα μπορεί να εστιάσει αφενός σε πρακτικά ζητήματα ευ-ζην πχ επαρκής ύπνος, θρεπτική διατροφή, φυσική άσκηση και hobby, αφετέρου μπορεί να στοχεύσει και σε πιο πνευματικά και αναπτυξιακά κομμάτια όπως εστίαση στο διαλογισμό, την ενσυνειδητότητα, τη συγκέντρωση, την σύνδεση ή την επαφή με τη φύση.

Το coaching βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν και να αναδείξουν δεξιότητες χρήσιμες στο οικογενειακό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, η βελτίωση συμπεριφορών και μοτίβων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις και πιο λειτουργικές καταστάσεις.

  • Μέσω πρακτικών στρατηγικών διαχείρισης ορίων και χρόνου. Πιο συγκεκριμένα: 
  • Δημιουργία ρουτίνας: Το να καθιερώνουμε ρουτίνες στην οικογένεια βοηθά εξίσου γονείς και παιδιά, καθώς μπαίνει τάξη σε ένα χαοτικό περιβάλλον ή πρόγραμμα και μειώνονται οι αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν μες στη μέρα. Δημιουργείται έτσι νέος χώρος και χρόνος. 
  • Χρήση ατζέντας/ planner: Η διατήρηση ημερολογίου βοηθά πρακτικά τους γονείς να μένουν οργανωμένοι, να θέτουν προτεραιότητες και να μένουν εντός προγράμματος και τυπικοί με τις υποχρεώσεις και δραστηριότητές τους. 
  • Διαχείριση ορίων: Όταν βάζουμε όρια, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, την υγεία και ευεξία όλων μας και μπορούμε να υποστηρίξουμε τους στόχους και ό,τι είναι σημαντικό για εμάς και την οικογένειά μας. Τα όρια μπορούν να τεθούν για να ‘διαχωριστούμε’ από άλλους ανθρώπους και/ή για να περιορίσουμε κάτι που δεν είναι ωφέλιμο. Επομένως, λέγοντας ‘όχι’, επενδύουμε σε ενέργειες και δεσμεύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές μας. Μέσω του coaching, αναγνωρίζουμε πού έχει χαθεί αυτή η ισορροπία και μαθαίνουμε με ποιο τρόπο, με ποιες αποφάσεις και συμπεριφορές μας, θα την επαναφέρουμε. 
  • Υποστηρικτικό περιβάλλον: Οι γονείς δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Είναι σημαντικό να ζητάμε βοήθεια από τον κύκλο μας, από άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους, συγγενείς κτλ. Πολλές φορές είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν από όσο πιστεύουμε. Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός επαγγελματία πχ για καθάρισμα σπιτιού, φύλαξη παιδιών, ιδιαίτερα μαθήματα κτλ. 
  • Συνεργασία συντρόφων: Είναι σημαντικό οι γονείς να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να συνεργάζονται και να καταλήγουν σε ένα λειτουργικό πρόγραμμα από κοινού, προκειμένου να μοιράζονται τις εργασίες, τις υποχρεώσεις και τις διάφορες οικογενειακές δραστηριότητες. Μέσω του life coaching, μαθαίνω και καλλιεργώ τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες, βελτιώνω τον τρόπο που εκφράζομαι και συνδέομαι. Όταν υπάρχει καλή επικοινωνία, υπάρχει και καλή σχέση.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, ακόμα και οι πιο πολυάσχολοι γονείς, μπορούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και ελαχιστοποιεί το καθημερινό στρες και τις χρονοβόρες ενέργειες.

Γιατί τελικά να επιλέξω το life coaching;

Η ανατροφή των παιδιών δεν χρειάζεται να είναι μία πρόκληση από μόνη της. Ο κάθε γονέας, όπως και ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να επωφεληθεί από ένα υποστηρικτό πλαίσιο, που τον βοηθά να αναστοχάζεται, να αναπτύσσεται και να πραγματοποιεί θετικές αλλαγές. Όταν οι γονείς φροντίζουν και εξελίσσουν τον εαυτό τους γίνονται έμπνευση για τα παιδιά τους, όχι με λόγια και συμβουλές, αλλά με το να γίνονται οι ίδιοι πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr