8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την καισαρική!
Ως μαμά 2 παιδιών και ως γυναίκα που και οι δυο τις εγκυμοσύνες έχουν γίνει με καισαρική αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας 8 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέθοδο της καισαρικής τομής. Όλα εκείνα που λειτουργούν στο μυαλό μας ως ταμπού και ίσως αν τα απομυθοποιήσουμε όλα αρχίσουν να μοιάζουν πιο εύκολα.
1. Τι είναι λοιπόν η καισαρική τομή;
Η καισαρική είναι μια τεχνική τεχνητού τοκετού κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα της εγκύου και στη μήτρα της προκειμένου να γεννηθούν ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα ήταν μια έσχατη λύση στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου και του μωρού. Πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, με συνηθέστερη δικαιολογία την αποφυγή πολύωρου πόνου κατά τον τοκετό. Οι μαιευτήρες προτείνουν να πραγματοποιείται περίπου 10 μέρες πριν από την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης ανάλογα με το βάρος του μωρού. Όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 45 λεπτά. Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να γεννηθεί το νεογνό είναι περίπου 5 λεπτά μετά την τομή, ενώ για τα ράμματα του τοιχώματος της μήτρας και της κοιλιάς χρειάζονται άλλα 40 λεπτά.
2. Πότε μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Συνήθως, μπορείτε να σηκωθείτε μέσα στις επόμενες 6-8 ώρες μετά την επέμβαση, όμως είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον 10-12 ώρες προκειμένου να περπατήσετε. Καλό είναι να βρίσκεται κάποιος δίπλα σας στα πρώτα βήματα, γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσετε μια ελαφριά αίσθηση ζαλάδας, μόλις σταθείτε όρθια. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φροντίστε να μείνετε καθιστή για λίγα λεπτά στην άκρη του, προκειμένου να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε ζαλάδες ή λιποθυμίες.
3. Πότε μπορείτε να φάτε.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της αναισθησίας, θα μπορείτε να πιείτε νερό, τσάι ή χαμομήλι, 12-24 ώρες μετά την επέμβαση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η παροχή υγρών γίνεται μέσω φυσιολογικού ορού που χορηγείται ενδοφλέβια. Αν νιώθετε τα χείλια και τη γλώσσα στεγνά, μπορείτε να τα δροσίζετε με ένα βρεγμένο πανάκι με νερό. Όταν ο γιατρός σάς πει ότι επιτρέπεται πλέον να καταναλώνετε ελεύθερα υγρά, είναι καλό να πίνετε πολύ νερό, για να επιταχυνθεί η απομάκρυνση του αναισθητικού. Σχετικά με το φαγητό, μπορείτε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα 24 ώρες μετά τον τοκετό. Καλό είναι, όμως, να μην ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά να μένετε σε καθιστή στάση στηρίζοντας την πλάτη σας σε δύο μαξιλάρια, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση του φαγητού από το στομάχι στο έντερο.
4.Καθημερινή προσωπική υγιεινή
Η τομή μπορεί να σας δημιουργήσει μικρή ενόχληση, που σε γενικές γραμμές εξαφανίζεται μέσα σε μία εβδομάδα το πολύ. Σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά ράμματα που απορροφώνται από την επιδερμίδα, και γι' αυτό δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν από το γιατρό. Σε περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά που δεν απορροφώνται, είναι απαραίτητο να φροντίσετε για την αφαίρεσή τους, κάτι που γίνεται από το γυναικολόγο σας σχεδόν μία εβδομάδα μετά την καισαρική. Η επούλωσή τους ολοκληρώνεται μέσα σε 10-15 μέρες. Μέχρι να επουλωθεί η τομή της καισαρικής, πρέπει να την κρατάτε στεγνή. Γι' αυτό, όταν κάνετε ντους, θα πρέπει να την καλύπτετε με αδιάβροχο επίδεσμο. Μπάνιο θα μπορείτε να κάνετε μόνο αφού περάσουν δύο εβδομάδες από την επέμβαση, κι αυτό για να μη μολυνθεί η πληγή.
5. Υπάρχουν επιπλοκές;
Οι πιο συνήθεις επιπλοκές της καισαρικής τομής είναι η λοίμωξη και ο μετεγχειρητικός πυρετός, τα οποία αναγκαστικά παρατείνουν την παραμονή της γυναίκας στο μαιευτήριο. Άλλες επιπλοκές είναι η μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και οι βλάβες της μήτρας ή παρακείμενων οργάνων. Ευτυχώς, η συχνότητα αυτών των επιπλοκών είναι περιορισμένη.
6. Αν η πρώτη γέννα είναι με καισαρική θα είναι και οι επόμενες;
Τίποτε δεν είναι απόλυτο. Μπορεί η πρώτη γέννα να είναι με καισαρική και η επόμενη που θα ακολουθήσει να είναι με φυσιολογικό τοκετό. Όμως ο φυσιολογικός τοκετός δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί αν παρουσιαστούν πάλι οι συνθήκες που οδήγησαν στην καισαρική της πρώτης γέννας και αν η μήτρα δεν έχει μια ουλή αρκετά δυνατή ώστε να αντέξει χωρίς προβλήματα την προσπάθεια των συσπάσεων. Γι' αυτόν το λόγο (για να δυναμώσει και να σταθεροποιηθεί η ουλή), συνιστάται να αποφεύγονται εγκυμοσύνες για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
7. Υπάρχει όριο στον αριθμό καισαρικών για μια γυναίκα;
Θεωρείται ότι πρέπει να αποφεύγονται περισσότερες από τρεις. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί και τον κανόνα. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν φέρει στον κόσμο με καισαρική και τέσσερα και πέντε παιδιά, όλα γερά. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική περίπτωση, και μόνο ο γιατρός της είναι ο κατάλληλος να την ενθαρρύνει ή να την αποτρέψει να υποβληθεί μελλοντικά σε άλλη μία επέμβαση.
8. Η επιλογή καισαρικής μπορεί να γίνει ακόμα και αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος;
Υπάρχουν πολλές γυναίκες που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση ως επιλογή, μολονότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Οι λόγοι που τις ωθούν είναι κυρίως ο φόβος για τις ωδίνες ή για τις πιθανές επιπλοκές ενός φυσιολογικού τοκετού, αλλά και η ανάγκη για δυνατότητα προγραμματισμού της χρονικής στιγμής που θα πραγματοποιηθεί η γέννα. Χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα όχι μόνο δεν πονάει αλλά απολαμβάνει και τον τοκετό, ενώ η ανάρρωση γίνεται πιο γρήγορα.
Σε κάθε και για κάθε περίπτωση καλό είναι να συζητήσετε όλα τα παραπάνω με τον μαιευτήρα γυναικολόγο σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας λύσει την κάθε σας απορία.