•   Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου
  • 12.3 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Τοκετός

Φυσιολογικός και φυσικός τοκετός. Μαθαίνουμε τα στάδια και τα συμπτώματα του τοκετού.

( λέξεις)
Φυσιολογικός και φυσικός τοκετός. Μαθαίνουμε τα στάδια και τα συμπτώματα του τοκετού.

Έφτασε η στιγμή  που περίμενες… Να φέρεις στον κόσμο το μωράκι σου! Ναι, το θαύμα της ζωής είναι μπροστά σου κι εσύ καλείσαι γι ακόμη μια φορά να τα καταφέρεις! Και θα τα καταφέρεις!!

Δεν είσαι η μόνη που στην ιδέα του τοκετού φοβάσαι και αγχώνεσαι..Κάθε τι πρωτόγνωρο μας δημιουργεί συναισθήματα άγχους και φόβου. Μα ακόμα κι αν δεν είναι, κάθε γέννα είναι διαφορετική όπως κάθε εγκυμοσύνη, όπως κάθε παιδί! Αν έχεις µια φυσιολογική, χωρίς σοβαρές επιπλοκές εγκυμοσύνη, είσαι υγιής και αισθάνεσαι ότι θέλεις να ζήσεις αληθινά το θαύµα της γέννησης του παιδιού σου, τότε ο φυσικός τοκετός αποτελεί µια σοφή επιλογή για εσένα. Το γυναικείο σώµα είναι φτιαγμένο για να γεννά, να παράγει ζωή.

τοκετος 0

Ένας τοκετός λέγεται φυσικός όταν δεν υπάρχει καµία ιατρική παρέµβαση στην διάρκεια του. Οι παρεµβάσεις περιλαµβάνουν την πρόκληση του τοκετού, το σπάσιµο των νερών, τη χρήση φαρµάκου για επιτάχυνση του τοκετού ή αναισθησία, τη χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών και τη καισαρική τοµή. Το σώµα της γυναίκας ξεκινά αυτόµατα και αυθόρμητα τον τοκετό µε τους δικούς του ρυθµούς και καταλήγει στη γέννα του νεογνού από τον κόλπο.

Φυσιολογικός είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της µητέρας του (όχι µε καισαρική τοµή) και υπάρχουν παρεμβάσεις από τον γυναικολόγο μαιευτήρα.

Πρόσφατες έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Γέϊλ, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία του φυσικού τοκετού ενεργοποιεί ένα βαθύτερο συναισθηματικό δεσµό µεταξύ µητέρας και µωρού, που έχει σαν αποτέλεσµα την πιο άµεση ανταπόκριση της µητέρας στο κλάµα του µωρού της. Από την άλλη, εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή ένδειξη ότι απειλείται η ζωή της μητέρας ή του μωρού της, η καισαρική τομή καθίσταται επιτακτική.

τοκετός 1 
Τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι ξεκινά ο τοκετός είναι τα εξής:

  • Συνεχείς συσπάσεις μακράς διάρκειας
  • Κολπικό έκκριμα
  • Ναυτία, εμετοί και διάρροια
  • «Σπάσιμο» νερών
     

Τα στάδια του τοκετού
Ένας φυσιολογικός τοκετός αποτελείται από τρία στάδια: το στάδιο της διαστολής και της εξάλειψης του τραχήλου, το στάδιο της γέννησης του μωρού και το στάδιο της αποκόλλησης του πλακούντα από τη μήτρα και της εξαγωγής του από τον κόλπο.

Αναφορικά, στο πρώτο στάδιο ενώ ο τράχηλος έχει μηδενική διάμετρο, οι συσπάσεις του τοκετού προκαλούν το άνοιγμά του μέχρι και 10 εκατοστά προκειμένου να είναι σε θέση να βγει το μωρό. Ένας τοκετός θεωρείται ενεργός όταν ο γυναικείος τράχηλος διασταλεί τουλάχιστον 3 εκατοστά. Το 1ο στάδιο ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και τη σταδιακή μετάβαση στο 2ο στάδιο που περιλαμβάνει την κάθοδο του εμβρύου.

Στο δεύτερο στάδιο, το έμβρυο σε κάθε συστολή της μήτρας κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Ξεκινά η γέννηση του μωρού.. Σιγά-σιγά το κεφάλι του μωρού φτάνει στο άνοιγμα του κόλπου. Μόλις το μισό κεφάλι γίνει ορατό, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σπρώχνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του μαιευτήρα και της μαίας.
Με ένα τελικό σπρώξιμο, το μωράκι σου έρχεται στον κόσμο και μπορείς να το κρατήσεις αμέσως στα χέρια σου, ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Ακολουθεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, το σκούπισμα του μωρού από τα υγρά ή το αίμα που τυχόν υπάρχει και το τύλιγμά του με ειδική κουβέρτα για να μην κρυώσει. Η γέννα μόλις ολοκληρώθηκε! Έγινες η πιο ευτυχισμένη μανούλα του κόσμου όλου!

τοκετός 2

Στο τελευταίο στάδιο γίνεται η εξαγωγή του πλακούντα. Οι συσπάσεις δεν τελειώνουν με τη γέννηση του μωρού. Αμέσως μετά τον ερχομό του μωρού στον κόσμο, άλλες συσπάσεις οδηγούν τον πλακούντα προς τα έξω. Το στάδιο αυτό διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα, αλλά οι γιατροί, με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας, επισπεύδουν τη διαδικασία με την ενέσιμη χορήγηση ωκυτοκίνης.

Επειδή η γέννηση του μωρού σου είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία και απόφαση που ποικίλλει από άτομο σε άτομο, θα πρέπει να επιλέξεις τη διαδικασία που σου ταιριάζει καλύτερα. Συμβουλέψου τον γιατρό σου για να καταλήξετε στη σωστή απόφαση, λαμβάνοντας όμως υπόψη όλους τους κινδύνους και τα οφέλη της κάθε μεθόδου.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr