5 πράγματα που δεν ξέρετε για τους κολικούς
Αρχικά πάρτε μια βαθιά ανάσα και ηρεμήστε και εσείς, ο πανικός ποτέ δεν βοήθησε κανέναν και πάμε να δούμε τα 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους κολικούς και θα σας βοηθήσουν να τους αντιμετωπίσετε.
Α. Τι μπορεί να φταίει.
Η αιτία που προκαλούνται οι κολικοί δεν είναι βέβαιη, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωσή τους.
1. Ο οργανισμός του νεογέννητου βρίσκεται ακόμα σε φάση προσαρμογής καθότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης λειτουργία και ανάπτυξη του εντέρου του. Συνεπώς μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φαινόμενο και φυσιολογικό.
2. Οι ώρες που μπορεί να εκδηλωθούν συνήθως είναι οι βραδινές και συνήθως συγκεκριμένης διάρκειας μικρής ή μεγάλης.
Β. Τρόποι ανακούφισης.
1. Νανουρίστε το μωρό σας κρατώντας το αγκαλιά με το χέρι σας στην κοιλιά του, ώστε να του μεταδώσετε θερμότητα.
2. Κρατήστε τα ποδαράκια του για λίγο λυγισμένα προς την κοιλιά, ώστε να βγουν τα αέρια και να ανακουφιστεί.
3. Κάντε μασάζ στην κοιλιά του, με απαλές αργές και κυκλικές κινήσεις, από τα αριστερά προς τα δεξιά και από κάτω προς τα πάνω και ύστερα αντίστροφα.
4. Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ που θα χαλαρώσει το μωρό και θα το κάνει να περάσει πιο ήσυχα τη βραδιά του.
5. Ακουμπήστε το μωρό σας στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας θα το καθησυχάσουν και θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει.
6. Μην το αφήνετε να κλαίει μόνο του στην κούνια του. Προσπαθήστε να το παρηγορήσετε κρατώντας το αγκαλιά ή κάνοντας βόλτες μέσα στο σπίτι.
Γ. Το τάισμα
1.Το βασικότερο όλων όταν ταΐζετε το μωρό σας είναι να προσέχετε να καταπίνει όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα.
2.Σε περίπτωση που θηλάζετε, πρέπει να φροντίσετε ώστε το μωρό σας να θηλάζει τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και όχι μόνο τη θηλή. Εναλλακτικά θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του.
3.Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε μπιμπερό, πρέπει να τσεκάρετε αν οι τρύπες της θηλής του μπιμπερό είναι ανοιχτές και ότι το γάλα φθάνει στο μωρό με ομοιόμορφη και συνεχή ροή. Επιπλέον κρατήστε το μπιμπερό σε όρθια θέση, ώστε να καλύπτεται όλο το άνοιγμα της θήκης του μπιμπερό με γάλα και το μωρό να μην μπορεί να ρουφήξει μαζί και αέρα.
Δ. Κεφάλαιο γάλα.
Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις του 10% ότι οι κολικοί οφείλονται σε αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει συνήθως κάποιο ιστορικό αλλεργίας τουλάχιστον σε ένα μέλος της οικογένειας. Επιπλέον τα χαρακτηριστικά των κολικών και οι ώρες που εκδηλώνονται διαφέρουν, δηλαδή μπορεί να διαρκέσουν πάνω από 4 ώρες και εμφανίζονται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις απογευματινές ώρες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει κάποιο ειδικό υποαλλεργικό γάλα για περίπου δυο εβδομάδες. Εάν το μωρό συνεχίσει να μην αποκρίνεται σε αυτή τη θεραπεία τότε συνεχίζεται η σίτισή του με το ίδιο γάλα για διάστημα 3-6 μηνών.
Τέλος στην περίπτωση θηλασμού, καλό θα είναι η μητέρα να τροποποιήσει το διαιτολόγιό της, ώστε να μην περιλαμβάνει σημαντικά αλλεργιογόνα, όπως γάλα αγελάδας, αυγό, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Ε. Κεφάλαιο φάρμακα.
Συνήθως δεν χρησιμοποιείται κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή των κολικών καθότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο που να είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και χωρίς παρενέργειες. Αν όμως οι κρίσεις είναι έντονες και διαρκούν περισσότερο από το κανονικό καλό είναι να συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για τη χορήγηση κάποιου ειδικού φαρμάκου.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι οι κολικοί είναι μια διαταραχή στην οποία, συνήθως δίνεται περισσότερη σημασία από όση χρειάζεται. Δεν πρέπει να σας ανησυχούν, καθότι δεν επηρεάζουν καθόλου την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Δεν είναι ασθένεια αλλά μια φάση της ανάπτυξης του μωρού. Γι' αυτό λοιπόν ηρεμία, ψυχραιμία και χαμόγελα! Θα περάσει! Σας το λέω με σιγουριά!