Μπαμπά είχες δίκιο! Τα παιδιά πρέπει να παίζουν «ριψοκίνδυνα» παιχνίδια.
Δεν θα δεις πολλές μαμάδες στην παιδική χαρά να χαίρονται όταν το παιδί βουτάει τα χέρια του στη λάσπη ή σκαρφαλώνει στο μονόζυγο για πρώτη φορά, όπως και δεν θα δεις πολλούς μπαμπάδες να κρατάνε μωρομάντηλα στο χέρι για να καθαρίσουν τα χέρια των παιδιών. Οι μπαμπάδες είναι πιο «ριψοκίνδυνοι» με το παιχνίδι των παιδιών και τελικά έχουν δίκιο! Τα παιδιά σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να παίζουν ριψοκίνδυνα παιχνίδια.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής του πανεπιστημίου British Columbia, Mariana Brussoni, τα παιδιά με αυτά τα παιχνίδια αποκτούν καλύτερη φυσική κατάσταση, ισορροπία, ικανότητα να διαχειρίζονται τους κινδύνους αλλά γίνονται και πιο κοινωνικά και αποκτούν αυτοπεποίθηση!
Πώς, όμως, θα αφήσεις το παιδί να παίξει χωρίς να πάθει η μαμά «εγκεφαλικό» και χωρίς κι εσύ να φοβάσαι σε κάθε τους βήμα;
Περάστε χρόνο έξω από το σπίτι: Μια βόλτα στην παιδική ή στην πλατεία θα τους μάθει τα όριά τους, πώς να περνάνε τον δρόμο με ασφάλεια αλλά και πως να προστατευτούν όταν δεν τους πιάνεις το χέρι (αλλά τους κοιτάς από απόσταση).
Μην λες... μη! Μην σκαρφαλώνεις, μην πας εκεί...Υπάρχουν στιγμές που κάνουν κάτι πραγματικά επικίνδυνο και στιγμές που απλά σε τρομάζουν. Χρησιμοποίησε το «μη» όταν είναι απαραίτητο.
Άφησέ τα να επιλέξουν το παιχνίδι. Αν επιμένεις ότι ήρθατε στην παιδική χαρά για κούνια κι όχι για να «σκάψετε στο χώμα και να λερωθούν τα χέρια» τότε δεν αφήνεις μεγάλο περιθώριο στο παιδί να νιώσει ότι...παίζει! Αν θεωρείς ότι κάτι είναι επικίνδυνο εξήγησε τους λόγους ή παίξτε μαζί ώστε να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.
Ξεκινήστε μαθήματα... κολύμβησης, ιππασίας, αναρρίχησης ή ό,τι άλλο μπορεί να μάθει το παιδί σου πως θα παίζει και θα αθλείται με ασφάλεια!