Πώς θα μεγαλώσουμε αισιόδοξα παιδιά;
Τα παιδιά –όπως και οι ενήλικες- που βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας καλύτερα και είναι και πιο χαρούμενα. Πώς θα μεγαλώσεις ένα αισιόδοξο παιδί;
1.Μην γκρινιάζεις: Εάν έχεις την τάση να εστιάζεις στα αρνητικά μιας κατάστασης κι όχι στα θετικά, το πιο πιθανό είναι το παιδί σου να σε μιμηθεί. Αν έχετε, για παράδειγμα, κολλήσει στην κίνηση κι εσύ λες «δεν θα προλάβουμε ποτέ» αντί να λες «ευκαιρία να τραγουδήσουμε ή να σου πω ένα παραμύθι», τότε δεν δίνεις το παράδειγμα μιας αισιόδοξης ματιάς στα προβλήματα.
2. Να τους δώσεις την ευκαιρία να είναι αισιόδοξα: Μην κάνεις όλες τις δουλειές για αυτά, αντίθετα δώσ’τους μια λίστα κάθε μέρα. Για παράδειγμα, να στρώσουν τα κρεβάτια τους το πρωί και να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Όταν νιώσουν περήφανα που τα έκαναν όλα αυτά, θα αποκτήσουν και μια πιο ευχάριστη συμπεριφορά επειδή απέδειξαν ότι μπορούν να τα κάνουν.
3. Άφησέ το να πάρει ρίσκα: Μπορεί να φοβάσαι να ξεκινήσει ένα καινούργιο σπορ ή να το αφήσεις να πάει βόλτα χωρίς εσένα (π.χ. να πάει στις κούνιες με τον φίλο του και την μαμά του), αλλά μόνο έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Και τα παιδιά που νιώθουν σιγουριά είναι και περισσότερο χαρούμενα.
4. Μην το «προστατεύεις» όταν δεν χρειάζεται: Κάποιες φορές τα παιδιά πρέπει να δώσουν τις δικές τους μάχες, για να αισθανθούν πιο δυνατά. Αν για παράδειγμα έχει πρόβλημα με ένα άλλο παιδί στο σχολείο μην βιαστείς να μιλήσεις στους γονείς του. Μίλα με το παιδί σου κι άφησέ το να χειριστεί μόνο του την κατάσταση. Θα μάθει πολλά και σίγουρα στο μέλλον θα έχει την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρνει πάντα.
5. Θέλει και λίγο ρεαλισμό: Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα κι έχουν δίκιο. Αν είσαι υπερβολικά αισιόδοξη- για να μην το πληγώσεις- τότε θα το καταλάβει. Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη οδός για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώσει καλύτερα.