Ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα/ουσίες που καταπίνουν τα μωρά;
Πριν από λίγο καιρό ο Οδυσσέας, μπροστά στα μάτια μου ξεβίδωσε και κατάπιε όλο το Otrivin του σε χρόνο ρεκόρ. Η νύχτα για εκείνον αλλά και για εμάς ήταν γεμάτη αγωνία και ταραχή καθώς έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να πιει άνθρακα και γενικά να υποστεί μια μεγάλη ταλαιπωρία. Γιατί τα μωρά λοιπόν, τρώνε όλα όσα απαγορεύεται να φάνε; Τους δίνεις κρέμα και εκείνα θέλουν να μασουλήσουν το κλειδί σου, την κρέμα τους και οτιδήποτε μπορεί να τους κάνει κακό.
Κατερίνα, γατί τα μωρά βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν;
Τα παιδιά χαρακτηρίζονται από περιέργεια και έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους κυριολεκτικά ό,τι βρουν. Δοκιμάζουν τα πάντα, εντυπωσιάζονται από ό,τι μπορεί να μοιάζει με καραμέλες, όπως χάπια ή όσπρια. Παρόμοια τάση και περιέργεια έχουν και τα μικρότερα βρέφη, τα οποία βάζουν στο στόμα τους πράγματα ήδη από τη ηλικία των 6 μηνών, κυρίως γιατί εντυπωσιάζονται από αυτό τους το «επίτευγμα», αλλά και γιατί αγνοούν τον κίνδυνο της πράξης τους. Για παράδειγμα, είναι «πρόκληση» για ένα μωρό να βρεθεί στην παραλία στην άμμο και τις πετρούλες, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η αναμενόμενη κίνησή τους είναι να βάλει κάτι από αυτά στο στόμα του!!
Ποια είναι τα 3 βήματα που πρέπει να κάνει κάθε γονιός για να έχει ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό του (ως προς το θέμα της κατάποσης...);
Θα πρέπει ήδη από την ηλικία των 6 μηνών να απομακρύνει από τα χαμηλά ράφια «επικίνδυνα» και «υποψήφια» υλικά που μπορεί να καταπιεί το παιδί με συνέπειες στην υγεία του, όπως απορρυπαντικά, καλλυντικά, βαφές/χρώματα και φάρμακα. Δεύτερον θα πρέπει να κλείσει με τα ειδικά αυτοκόλλητα όλα τα ντουλάπια, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα ανοίξει. Τρίτον, θα πρέπει να φροντίσει να μην βρίσκονται σε εμφανή σημεία ξηροί καρποί, όσπρια ή άλλες τροφές σκληρές και επομένως επικίνδυνες να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μικρό παιδί.
Ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα/ουσίες που καταπίνουν τα μωρά;
Κέρματα
Τσιμπιδάκια μαλλιών
Φάρμακα (χάπια ή σιρόπια)
Όσπρια
Τσιγάρο
Απορρυπαντικό πλυντηρίου
Μικρά κομματάκια από παιχνίδια
Μικρές πέτρες
Ξηρούς καρπούς
Χώματα
Ποια είναι τα πιο περίεργα πράγματα που έχεις δει στην καριέρα σου να καταπίνει μωράκι;
Φακελάκι με άλατα για καθαρισμό μηχανής του καφέ
Βενζίνη
Κουμπί
Κομμάτι από κέλυφος μυδιού
Κρέμα χεριών
Κραγιόν
Τσίπουρο
Τι κάνουμε μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι το μωρό μας έχει φάει κάτι που δεν έπρεπε;
Επικοινωνήστε αμέσως με τον Παιδίατρό σας ή τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-77.93.777) για να αναφέρετε την ουσία που κατάπιε το παιδί (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σας ενηµερώσουν αν µπορεί ή όχι να κάνει έµετο (εάν η ουσία είναι καυστική, το παιδί δεν πρέπει να κάνει έµετο, επειδή θα προκληθεί έγκαυµα στον οισοφάγο). Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να σας συµβουλεύσουν να δώσετε γάλα στο παιδί µέχρι να πάει στο νοσοκοµείο.
Στην περίπτωση κατάποσης κάποιου αντικειμένου, είναι χρήσιμο να δώσετε τις πρώτες βοήθειες:
Αν το ξένο σώμα είναι μεγάλο και κλείνει την τραχεία τα συμπτώματα θα είναι έντονα και η ζωή του παιδιού κινδυνεύει. Για αυτό πρέπει να γίνει κάτι αμέσως για να βγει το ξένο σώμα. Όμως, μην κάνετε τίποτα αν το παιδί μπορεί να αναπνέει. Είναι καλύτερα να τρέξετε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή σε κοντινό γιατρό.
Αν όμως το παιδί δεν αναπνέει τότε πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε το ξένο σώμα:
Μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού
Σταθείτε πίσω από το νήπιο και πιέστε απότοµα ακριβώς πάνω από το στομάχι (Μεταξύ του ομφαλού και του θώρακα στη μέση της κοιλιάς)- (6-10 ωθήσεις)
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Επιμελήτρια Νοσοκομείου Παίδων « Η Αγία Σοφία»
Ιατρείο: Δαρδανελίων 44, Βούλα
Κιν: 6948 185823